Det Indonesiske kjøkken                  

Klikk her for å redigere undertittel

Litt om oss og Indonesisk mat


Kokekunst har blitt en viktig del av livet og kulturen i Indonesia.

Indonesisk jord er fruktbar og er meget velegnet for dyrking av mat.

Indonesia er en øygruppe som består av mer enn 17.000 øyer og ulike etniske grupper som gjør det indonesiske kjøkken spennende, unikt og smaksrikt.

Det kulinariske Indonesia har påvirkning fra ulike kulturer som Kina, India, Midtøsten og Europa, og matkulturen er en uvurderlig rikdom for nasjonen Indonesia.

Mattradisjonene i Indonesia vokser raskt. Overalt finnes det restauranter, kafeer og spisesteder som tilbyr et bredt utvalg av mat.

Men det indonesiske kjøkkenet er ikke utbredt i resten av verden.

Vi ønsker å introdusere “Dapur Indonesia” (“det indonesiske kjøkken”) til det norske folk og til Oslo spesielt.


Vi flyttet til vakre Norge i 1991.

Matlagingen begynte først som en hobby og utviklet seg senere til en begrenset geskjeft for det indonesiske samfunnet i Oslo.

Det ble godt mottatt og vi fikk også catering-bestilling fra den indonesiske ambassaden i forbindelse med et statsbesøk, hvor vi fikk gleden av å servere tradisjonell indonesisk kokkekunst.

I 2010 bestemte vi oss for å begynne å introdusere tradisjonell indonesisk mat mer til et mer utbredt Oslo-publikum , dette via Blå-markedet ved Akerselva, noe som heldigvis viste seg å falle i smak hos både lokalbefolkningen og turister. Vi har også deltatt på ulike matfestivaler i Oslo & omegn.

Vi drømmer om å starte indonesisk matlagingskurs for innbyggerne i Oslo.

Vi ser at vegetarisk mat blir stadig mer populaert i Norge, og dette gir oss en flott mulighet til å introdusere tempeh, som er en viktig og allsidig ingrediens i indonesisk vegetarisk mat.Tempeh & Tofu

 

I menyen vår bruker vi råvarer som tofu og tempeh, både i vanlige selskap meny, vegetar og vegan.


Tempeh har vært kjent siden århundre, spesielt i måltidene rundt omkring i Java,  særlig i Yogyakarta og Surakarta. Tempeh i Indonesia er landets største soyaprodusent i verden og blir den største soya markedene i Asia.


Tempeh er kjent av folk i Europa gjennom Nederland. Gjennom Nederland, har tempe vært populært i Europa siden 1946.


Tempeh er laget av soya bønner, har høy innhold av proteiner, god kilde til antioksidanter, fiber og vitaminer (A, D, E og K og B1,B2,B6 og B12). Tempeh brukes mye i vegetariske matretter, hvor det erstatter kjøtt. Vitamin B12 er ofte funnet i animalske produkter og er ikke funnet i planteføde, men tempeh inneholder vitamin B12, den er å være den eneste potensielle kilde til vitaminer fra vegetabilsek matvarer. 

Tempe inneholder også antibakterielle stoffer som kan senke kolesterolet, forebygge hjertesykdom, høyt blodtrkk. Tempe er lett fordøyelig i kroppen, derfor passer tempe til alle aldersgrupper (fra baby til eldre personer).


Tofu, også kalt bønne-ost, er et tradisjonelt soyaprodukt med opphav i Asia. Det lages av soyamelk tilsatt et koagulerende middel som for eksempel syre (sitronsaft eller eddik). Massen som da samler seg siles, presses, kjøles og tilberedes/konserveres etter smak.

Tofu er rikt på proteiner, og har svært lavt fettnivå og er derfor populært blant vegetarianere.


Vi har stor utvalg av vegetar mat og vegan mat.Rå tempeh
Kering tempeh,  tempeh stekt i tamarin saus & søt soya saus
Daging Rendang, Biff i kokosmelk
Satay, grillspyd